اختلال وسواس فکری اجباری (OCD) به طور کلی دارای یک الگوی رفتاری قابل پیش بینی با چهار عنصر است: وسواس، اضطراب، اجبار و تسکین موقت. با این حال، وسواس و رفتارهای اجباری یا اجباری آشکارترین و قدرتمندترین هستند، اگرچه اغلب همه آنها به هم مرتبط هستند.
- وسواس : فرد یک فکر، تصویر یا اصرار ناخواسته و ناراحت کننده را تجربه می کند که وارد ذهنش می شود.
- اضطراب - وسواس باعث ایجاد احساس شدید اضطراب یا پریشانی می شود.
- اجبار - برای کنترل وسواس و اضطراب، جوانان مبتلا به OCD اغلب به برخی از رفتارها، روالها یا تشریفات اجباری روی میآورند تا از اضطرابی که احساس میکنند تسکین دهند. این می تواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد، اما به طور کلی یک رفتار یا عمل ذهنی تکراری است که فرد احساس می کند مجبور به انجام آن است، اغلب به عنوان پاسخی به افکار وسواسی.
- تسکین موقت - انجام یک رفتار اجباری اغلب اضطراب را برای مدت کوتاهی تسکین می دهد. با این حال، وسواس و اضطراب به زودی برمی گردد و چرخه دوباره شروع می شود.
ممکن است فقط افکار وسواسی بدون عناصر دیگر داشته باشید یا فقط اجبار بدون عناصر دیگر داشته باشید، اما اکثر افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری-اجباری هر دو را تجربه می کنند.
افکار وسواسی
اکثر جوانان افکار ناخوشایند یا ناخواسته ای خواهند داشت که باعث استرس، اضطراب یا نگرانی می شود. برای برخی، ممکن است فکر کنند که فراموش کردهاند اجاق گاز را خاموش کنند یا در خانه را قفل کنند. حتی ممکن است یک تصویر خشونت آمیز ناگهانی یا فکر توهین آمیز باشد. اینها اغلب به سرعت فروکش میکنند، اما برای کسانی که OCD دارند، این فکر مداوم وسواسی یا تصویر ذهنی میتواند تأثیر عمیقی بر تفکر و زندگی آنها بگذارد.
این فکر یا تصویر می تواند به قدری مزاحم باشد که افکار دیگر را در محل کار، در حین رانندگی یا انجام کارهای مهم دیگر قطع کند و همه چیز را در اختیار بگیرد. به طور کلی تمرکز بر سایر فعالیت های روزانه می تواند بسیار چالش برانگیز باشد.
افکار وسواسی رایج
برخی از وسواس های رایج یا افکار وسواسی عبارتند از:
- ترس از دست دادن کنترل و آسیب رساندن عمدی به خود یا دیگران.
- نگرانی شدید یا ترس از آلوده شدن به میکروب، کثیفی یا بیماری یا آلوده شدن دیگران.
- استرس شدید زمانی که اشیاء به ترتیب قرار نگرفته اند یا به سمت خاصی روبرو نیستند.
- تصاویر ذهنی توهین آمیز مانند تصاویری از رانندگی با ماشین خود در میان جمعیت.
- افکار خشونت آمیز ناخواسته ناگهانی.
- افکار در مورد فریاد زدن فحاشی یا رفتار نامناسب در جمع.
- تصاویر جنسی ناخوشایند
- افکار جنسی ناخواسته یا تصاویری از فعالیت های نامناسب که می ترسید روی آنها عمل کنید.
- اعتقادات مذهبی یا خرافی قوی.
رفتارهای اجباری
رفتارهای اجباری یا اجبارهای OCD، رفتارها یا اعمالی هستند که افراد برای اطمینان خاطر انجام می دهند. تکرار کلمات در سرشان، چک کردن درها، قفل بودن، ترتیب دادن، احتکار و سایر رفتارهای تکراری، همگی از رفتارهای اجباری رایج هستند. با این حال، همه رفتارهای اجباری برای افراد دیگر واضح نیستند، و افراد ممکن است رفتارهای بسیار خاصی را برای مقابله با وسواسهای خود و اضطرابی که همراه آنها است، ایجاد کنند. رفتارهایی که قابل مشاهده هستند، «علنی» هستند، در حالی که رفتارهایی که قابل مشاهده نیستند، «علنی» هستند.
اجبارهای رفتار اجباری اغلب به عنوان راهی برای جلوگیری و کاهش اضطراب ناشی از افکار وسواسی شروع می شوند. به عنوان مثال، کسانی که مکرراً اضطراب شدید مرتبط با یک فکر مزاحم در مورد آسیب رساندن به شخصی را در ملاء عام تجربه می کنند، ممکن است در صورت امکان از موقعیت های اجتماعی اجتناب کنند و در ساعات آرام روز به خرید بروند. علاوه بر این، فردی که به دلیل ترس از عفونت یا آلودگی، ناراحتی قابل توجهی را تجربه میکند، ممکن است دستها را بیش از حد تمیز کند و بشویید.
مردم اغلب احساس می کنند که باید الگوی رفتاری خاصی را تکمیل کنند تا از اضطراب ناشی از تکرار یک فکر یا اصرار ناخوشایند در ذهنشان جلوگیری کنند.
چه چیزی باعث OCD می شود؟
پزشکان هنوز به طور قطعی نمی دانند که چه چیزی باعث اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) می شود، اگرچه تصور می شود که عوامل یا رویدادهای خاصی وجود دارد که ممکن است شانس ابتلای فرد به این بیماری را افزایش دهد. عوامل ژنتیکی، عصبی، رفتاری، شناختی و محیطی همگی ممکن است نقش داشته باشند و برخی رویدادها با شروع OCD یا یک دوره مرتبط هستند، مانند:
- تغییرات مهم زندگی مانند نقل مکان، ازدواج یا طلاق، یا شروع یک مدرسه جدید، یا مشکلات مربوط به شغل.
- مرگ یکی از عزیزان یا آسیب های عاطفی دیگر.
- سابقه سوء استفاده، اغلب در دوران کودکی.
- بیماری.
- سطوح پایین سروتونین، یک ماده طبیعی در مغز که تعادل ذهنی را حفظ می کند.
- بیش فعالی در نواحی خاصی از مغز.
- مشکلات یک رابطه مهم
علائم OCD اغلب در دوران کودکی یا اوایل بزرگسالی ظاهر می شود و اگرچه نمی توانید از OCD پیشگیری کنید، تشخیص زودهنگام و درمان های موثر می تواند به شما در کاهش علائم OCD و تأثیر آن بر زندگی شما کمک کند.
علل ژنتیکی
به نظر می رسد OCD در خانواده ها دیده می شود، که نشان می دهد ممکن است یک پیوند ژنتیکی منتقل شود. تحقیقات بیشتری در مورد اهمیت سابقه خانوادگی در حال انجام است.
مطالعات تصویربرداری نشان می دهد که تفاوت های مشخصی در عملکرد مغز افراد مبتلا به OCD وجود دارد. ژن ها بر نحوه پاسخ مغز به دوپامین و سروتونین – انتقال دهنده های عصبی مهمی که بر تنظیم خلق و خو – رفتار و یادگیری تأثیر می گذارند – تأثیر می گذارند. تصور می شود که اینها ممکن است در ایجاد اختلال وسواس فکری- جبری (OCD) نقش داشته باشند.
علل محیطی
تصور میشود که رویدادهای بسیار استرسزای زندگی ممکن است باعث ایجاد اختلال وسواس فکری-اجباری در جوانانی شود که مستعد OCD هستند.
به نظر می رسد الگویی وجود دارد که افراد گزارش می دهند که علائم OCD ظرف 6 ماه پس از رویدادهای استرس زا ظاهر می شوند ، از جمله:
- زایمان، به خصوص با عوارض دوران بارداری یا زایمان.
- درگیری شدید
- یک بیماری جدی یا تهدید کننده زندگی
- یک آسیب مغزی تروماتیک
همه این رویدادها به طور کلی با اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نیز مرتبط هستند، و نظریه هایی در جامعه پزشکی وجود دارد که OCD ممکن است با تروما مرتبط باشد.
گفته میشود، همه جوانان مبتلا به اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) گزارش نمیدهند که چنین رویداد یا ضربهای را تجربه کردهاند، به این معنی که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد.
OCD و سلامت روان
اختلال وسواس فکری اجباری اغلب توسط جامعه بی اهمیت جلوه می کند و به عنوان اختلالی که باعث می شود افراد مرتب و مرتب باشند یا از تمیز نگه داشتن چیزها لذت ببرند، به اشتباه درک می شود. با این حال، در واقع بسیار پیچیده تر و تأثیرگذارتر بر زندگی روزمره است. رفتارهای تکراری مانند شستن دست ها می تواند زمان بر و خسته کننده باشد. وسواس های OCD می تواند باعث اضطراب شدید ناتوان کننده ای شود و اجتناب از موقعیت هایی که باعث ایجاد افکار وسواسی می شود، باعث می شود جوانان احساس انزوا و تنهایی کنند.
اختلال وسواس فکری-اجباری اغلب با سایر مشکلات سلامت روان یا اختلالات روانی از جمله اضطراب، افسردگی شدید و سوء مصرف مواد مرتبط است. مصرف الکل یا مواد مخدر ممکن است به جوانانی که احساس ناراحتی یا مضطرب می کنند کمک کند تا برای علائم OCD «خوددرمانی» کنند و سعی کنند ترس از افکار خود را کاهش دهند.
ایجاد OCD می تواند شخصاً ناراحت کننده و ناتوان کننده باشد و همچنین برای روابط، موفقیت تحصیلی یا کاری و رضایت عمومی از زندگی مخرب باشد. افراد جوان مبتلا به OCD و افسردگی شدید ممکن است افکار خودکشی را تجربه کنند که از انجام آنها می ترسند.
درمان OCD
خوشبختانه، داروها و روش های درمانی برای درمان OCD وجود دارد. داروهای تجویز شده برای جوانان مبتلا به OCD اغلب داروهای ضد افسردگی از جمله مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) هستند.
درمان پیشگیری از مواجهه و پاسخ (ERP) و درمان شناختی-رفتاری (CBT) دو شکل درمانی هستند که در درمان OCD و کمک به کاهش علائم موفقیت آمیز بوده اند.
در The Wave، ما درک میکنیم که OCD چقدر میتواند منزویکننده و ناراحتکننده باشد، بهویژه که اغلب جوانان را در چنین زمان مهم و سازندهای که میخواهند روی لذت بردن از زندگی تمرکز کنند، بدون نیاز به مقابله با افکار وسواسی و مزاحم، تحت تأثیر قرار میدهد.
ما برنامههایی را ارائه میدهیم که علاوه بر بیماریهای روانی همزمان که ممکن است در نتیجه OCD یا همزمان ایجاد شده باشند، OCD را درمان میکنند.